Tagtik

Charles Michel kan niet slapen door incident Turkije

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, maakte deze week een slechte beurt toen hij samen met Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europees Commissie, op bezoek ging bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Voor de ontmoeting stonden maar twee stoelen klaar: Michel ging in de stoel zitten en een zichtbaar verwonderde von der Leyen moest genoegen nemen met een zitje op de sofa.

"De beelden zijn schokkend. De opstelling van de stoelen was vernederend en dat is zeer betreurenswaardig", zo vertelde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, aan enkele Europese journalisten. "Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen."

Michel aanvaardt zijn verantwoordelijk in dit incident: "Ursula von der Leyen maakte de Turken de boodschap over vrouwen- en mensenrechten over. Als ik tussenbeide was gekomen om een stoel aan te bieden, was dat mogelijk paternalistisch overgekomen", zo staat in De Tijd te lezen.

Volgens diplomaten legt het incident ook de rivaliteit bloot tussen de twee toplui van de Europese Unie, twee relatief onervaren politici die willen scoren op dezelfde thema's en elkaar dan ook weinig gunnen. Die rivaliteit bestond ook al tussen hun voorgangers (Van Rompuy-Barroso, Juncker-Tusk) die enige tijd nodig hadden om tot een goede manier van samenwerken te komen.

(Fausto by Tagtik/Source: De Tijd/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren