Tagtik

Britse Hogerhuis keurt nieuwe brexitwet goed

Het Lagerhuis keurde eerder de nieuwe brexitwet goed, nu heeft het Hogerhuis datzelfde voorbeeld gevolgd. Met deze nieuwe wet moet voorkomen worden dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder een akkoord met Europa uit de Europese Unie stapt.

Het Britse parlement en de Britse regering touwtrekken om de brexit. Vrijdag keurde de eerste kamer van het Britse parlement, het zogenaamde Hogerhuis, de nieuwe brexitwet die eerder deze week door het Lagerhuis is aangenomen goed. Maandag zal deze wet zo goed als zeker van kracht gaan. Hierna zal de Britse premier Boris Johnson vermoedelijk het Lagerhuis opnieuw laten stemmen over vervroegde verkiezingen, maar daarvoor is een tweederde meerderheid nodig en die lijkt onhaalbaar voor Johnson.

De nieuwe brexitwet bepaalt dat de Britse regering tegen 19 oktober ofwel een of ander uitstapakkoord door het Britse parlement moet laten goedkeuren, ofwel een meerderheid in het parlement achter een no-dealbrexit moet krijgen. Indien dit niet lukt, dan verplicht de wet aan de Britse premier om opnieuw uitstel voor de brexit te vragen aan de Europese Unie. In de wet is ook een datum opgenomen: dat uitstel zou tot 31 januari 2020 zijn.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren