Tagtik

Weet jij wie emoji’s bedenkt?

Welke gebruikte jij onlangs? En ken jij ook de nieuwste? Maar wie bedenkt nu al die emoji’s? En wie beslist welke erbij komen? Dit legt social media experte Clo Willaerts uit.

“Dat is het Unicode Consortium: een groep van mensen die een aantal keer per jaar beslissen welke emoji’s bij het emoji-alfabet mogen,” legt Clo Willaerts uit. Voor zo’n 75 euro kan je er lid van worden. Maar niet zomaar ieder emoji-voorstel wordt ook echt gepubliceerd. “Eens er een emoji gemaakt is, mag hij nooit meer verdwijnen”, aldus Willaerts bij Radio 2.

Emoji’s gaan over taalgrenzen heen
Emoji’s hebben een diepere betekenis dan je misschien zou denken. “Emoji’s zijn een goede weerspiegeling van de maatschappij”, vertelt Willaert. “De transgendervlag die er vorig jaar is bijgekomen, is daar een goed voorbeeld van. Ze gaan over de taalgrenzen heen en drukken uit wat er tussen de lijnen gezegd moet worden. Daarom worden ze zoveel gebruikt tijdens het flirten bijvoorbeeld. En dat is iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Er is geen enkele taal die het informele zo goed kan uitdrukken.”

Het lachend kakje
Onder de kinderen is het ‘lachend kakje’ een veelgebruikte emoji. Maar wie bedacht dit?
“Het lachend kakje komt van een Japans bedrijf. Daar hebben een aantal ingenieurs bepleit dat het nodig was. Er was een symbool nodig dat uitdrukt: ‘De situatie is niet ideaal, maar ja, het is nu zo’. En dat is exact wat het lachend kakje zegt”, aldus Clo Willaert.

“De gezichtjes worden het meeste gebruikt. Opvallend is ook dat er sinds de lockdown een aantal emoji’s meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld het huilend gezichtje en de twee handpalmen tegen elkaar die dankbaarheid uitdrukken.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren