Tagtik

Daarom neem je vanaf nu beter een koude douche

Over het algemeen douchen we allemaal liever met warm water, omdat het meer ontspannend is. Maar dit is niet de beste manier want koud douchen heeft heel wat voordelen voor je lichaam.

We weten dat koud water de bloedvaten doet vernauwen en samentrekken, en dit zorgt voor heel wat positieve effecten op het lichaam.

Om volgende redenen neem je vanaf nu (regelmatig) een koude douche:

Goed voor je haar
Warm water onttrekt het vocht dat in je haar zit. Koud water daarentegen doet dat niet waardoor je haar meer zal glanzen. Tevens is het goed tegen roos en haaruitval.

Goed voor je bloedcirculatie
Door het koude water zullen zuurstof en voedingsstoffen beter verspreid worden in je lichaam.
Het helpt op die manier ook om spataders te voorkomen en te verminderen.

Goed voor de spieren
Het helpt je spieren te ontspannen na het sporten waardoor spierpijn voorkomen wordt. Er zijn sporters die zelfs een ‘ijsbad’ nemen na het sporten. Een ijsbad, ijspacks of cryotherapie kunnen zwellingen verminderen en ontstekingsprocessen tegengaan. Dit komt doordat je bloedvaten vernauwen en samentrekken. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en dit versnelt het spierherstel.

Goed voor de huid
Heet water maakt je huid slap waardoor die kan gaan uitdrogen en er zelfs makkelijker rimpels ontstaan. Door een koude douche te nemen, blijft je huid sterk en elastisch.

Het maakt je lichaam snel wakker en ook sterker
Koud water stimuleert je lichaam; het zorgt ervoor dat je lichaam direct reageert en je immuunsysteem gestimuleerd wordt. Als je regelmatig een koude douche neemt zal je lichaam beter reageren om virussen en infecties te bestrijden.

Hoe begin je hiermee?
Start je douche met warm water en verlaag beetje bij beetje de temperatuur. Na een tijdje start je met minder warm water om over te gaan naar kouder. Het is een kwestie van deze goede gewoonte aan te houden.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren