Tagtik

17-jarige blijkt meesterbrein achter hacken Twitteraccount Obama, Gates en Musk

Cyberaanvallers probeerden midden juli de Twitteraccounts van 130 mensen te hacken. De daders kozen de accounts van prominente personen uit zoals oud-president Barack Obama, Microsoft-medestichter Bill Gates, Tesla-oprichter Elon Musk, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en Amazon-baas Jeff Bezos. De hackers postten via hun accounts berichten omtrent bitcoin-fraude en haalden zo heel wat geld binnen.

De hackers slaagden erin de telefoonnummers en e-mailadressen te achterhalen, maar konden geen wachtwoorden zien die in het verleden zijn gebruikt. Bij 45 accounts lukte het hen om het wachtwoord te resetten, in te loggen en tweets te versturen. Dat gebeurde onder meer bij de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Bill Gates en Elon Musk. Bij 36 accounts keken de hackers zelfs de privéberichten in.

Het Amerikaanse gerecht heeft afgelopen week drie personen gearresteerd voor de grootschalige hacking van prominente Twitter-accounts, met een bitcoin-fraude die ruim honderdduizend dollar opleverde in een paar uur. Het 'brein' achter deze grootschalige hacking blijkt de 17-jarige Graham Ivan Clark te zijn. De verdachte zal zich moeten verantwoorden voor dertig feiten, gaande van georganiseerde fraude, identiteitsdiefstal en hacking. In Florida kan hij vervolgd worden als volwassene voor sommige financiële misdrijven. In totaal zijn er drie jongemannen opgepakt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat het om de 19-jarige Mason Sheppard, alias Chaewon, die verdacht wordt van samenzwering voor het plegen van elektronische fraude, samenzwering voor witwassen en het inbreken in een beschermde computer. Sheppard woont in het Verenigd Koninkrijk. De derde verdachte is de 22-jarige Nima Fazeli alias Rolex. Fazeli is afkomstig uit Orlando (Florida) en wordt ook verdacht van het inbreken in een beveiligde computer.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren