Tagtik

'Superhack' op Belgische overheidswebsites: vaccinatie boeken tijdelijk onmogelijk

Het netwerk van Belnet, de overheidsorganisatie die internettoegang levert aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten, wordt dinsdag geconfronteerd met een “zeer grootschalige” DDoS-aanval. Hierbij verstoorden de hackers het Belnet-netwerk met opzet om de werking te verstoren.

De aanval had grote gevolgen. Verschillende websites van de overheid - zoals Tax-on-web - en de website van de premier waren niet of moeilijk bereikbaar. Ook thuiswerkende ambtenaren en studenten die afstandsonderwijs volgen, ondervonden zware problemen. In het federaal parlement zijn wegens internetproblemen alvast een aantal commissiezittingen geannuleerd. Ook was het tijdelijk niet mogelijk in Gent, Antwerpen en Wallonië om een afspraken te maken voor een coronavaccin.

Wie achter de aanval zit, is voorlopig nog niet geweten. Als de problemen blijven aanhouden, zullen maatregelen worden getroffen om het systeem weer actief te krijgen via alternatieve kanalen, stelt de woordvoerder van Belnet.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren