Tagtik

Onderzoekers herstellen hersenfuncties na overlijden

Enkele onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Yale zijn erin geslaagd om verscheidene functies in de hersenen van varkens na hun overlijden te herstellen. Uren nadat de dieren gedood werden in een slachthuis, deden ze de hersenen van de dieren enigzins herleven. Zo herstelden ze vier uur na de dood de circulatie en een deel van de celactiviteit in de hersenen.

Er werd wel geen aanwijzing voor bewustzijn waargenomen bij de reeds overleden varkens, benadrukken de wetenschappers van Yale. Algemeen werd al eeuwenlang aangenomen dat celdood in de hersenen een snel en onomkeerbaar proces is. Luttele seconden na het afsnijden van de toevoer van zuurstof en bloed verdwijnen immers de elektrische activiteit en het bewustzijn, en na enkele minuten is de opgeslagen energie opgebruikt en treedt onomkeerbare degeneratie op.

Onderzoekers weten al langer dat levensvatbare cellen uit post mortem hersenen gehaald kunnen worden, zelfs uren na het overlijden. Die cellen kunnen dan in een labo in leven worden gehouden en bestudeerd worden, maar de verbindingen in en de driedimensionale organisatie van de hersenen zijn dan natuurlijk verloren gegaan.

Een professor neurologie aan de Yale School of Medecine in New Haven vroeg zich af of het niet mogelijk zou zijn om hersenencellen te bestuderen in intacte hersenen. Om dit mogelijk te maken zouden de hersencellen dus op één of andere manier zuurstof, voedingsstoffen en mogelijk ook chemische stoffen om hen te beschermen, moeten krijgen. De onderzoekers van Yale hebben na jarenlang onderzoek hier een techniek voor ontdekt.

Dankzij hun BrainEx-techniek namen ze wel tien uur na het overlijden van de varkens in hun hersenen verschillende basisfuncties van de cellen waar, waarvan men tot nu dacht dat ze enkele seconden of minuten na het wegvallen van de toevoer van bloed en zuurstof zouden stilvallen.

(Skwadra by Tagtik/Source: BigThink - Cape Breton Post/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren