Tagtik

Is met suiker het ontstaan van het leven ontdekt?

Een internationaal team van wetenschappers is erin geslaagd suikers te vinden in meteorieten. Dat is een enorm belangrijke ontdekking aangezien deze suikers, ribose en andere voor het leven essentiële suikers, waaronder arabinose en xylose, een belangrijke aanwijzing zijn voor het ontstaan van het leven.

Eerder werden al andere biologisch gezien belangrijke chemische verbindingen gevonden in meteorieten. Dat ondersteunt de stelling dat chemische reacties in asteroïden, de moederlichamen van veel meteorieten, een aantal van de ingrediënten voor het leven kunnen produceren.

Nu de wetenschap een bepaalde suiker heeft gevonden, staaft dit de stelling dat RNA in de geschiedenis van de oorsprong van het leven voor DNA is ontstaan.

"Het onderzoek levert het eerste directe bewijs voor de aanwezigheid van ribose in de ruimte en het afleveren van de suiker op aarde. De buitenaardse suiker kan bijgedragen hebben aan de vorming van RNA op de prebiotische [voor er leven was] aarde, wat mogelijk geleid heeft tot het ontstaan van het leven", geeft topwetenschapper Yoshihiro Furukawa meer uitleg.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren