Tagtik

"Sommige politici hebben bloed aan hun handen"

"Veel van die verkeersmacho’s hebben al een voortraject van overtredingen, die vaak niet werden beboet. Er zijn best wel wat voorbeelden van agenten die klachten daarover weglachen. Op die manier creëer je een gevaarlijke cultuur van tolerantie. Regels moet je handhaven, anders gaan mensen zo’n gedrag normaal vinden", zegt verkeersexpert Kris Peeters bij Bruzz.

"19-jarige pleegde doodslag"
Welke straf de 19-jarige bestuurder mag verwachten, is nog niet duidelijk. Voor verkeersexpert Peeters van Bruzz kan deze straf alvast niet streng genoeg zijn. "Als iemand met een wapen dreigt in het openbaar, vliegt hij of zij de cel in. Een auto is uiteindelijk ook een moordwapen, waar veel mensen hier mee dreigen. Wat die jongeman in Koekelberg heeft gedaan, kan je moeilijk nog een ongeval noemen. Ik ben geen jurist, maar voor mij is dat eerder doodslag", klinkt het.

De Voetgangersbeweging is verontwaardigd dat de bestuurder enkele uren na zijn roekeloze rijgedrag alweer op vrije voeten is. Zijn voorlopig rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken maar hij kon na verhoor gewoon naar huis.

"Onaanvaardbaar", zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging in Het Nieuwsblad. "Als je op deze manier een dodelijk ongeval veroorzaakt, mag het geen verzachtende omstandigheid zijn dat je niet onder invloed bent of dat je niet eerder een ongeval hebt gehad. Dat je aangeslagen bent, zou er nog aan moeten ontbreken, je hebt net iemand van het leven beroofd."

"Brussel is Francorchamps niet"
Staatssecretaris Bianca Debaets pleit ervoor om in gevallen als deze de wagen meteen in beslag te nemen. "Brussel is Francorchamps niet", klinkt het. Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) laat via zijn woordvoerder weten dat er paaltjes komen langs het fietspad en dat de oversteekplaats wordt verkort.

De Voetgangersbeweging is niet te spreken over het verkeersveiligheidbeleid. "Als politici het niet de moeite vinden om te investeren in voetgangersveiligheid, waarom zouden burgers er dan rekening mee houden? Waar zitten de politici die de vrijheid van de auto zo weinig mogelijk willen beknotten nu met hun reactie op dit ongeval? Ze hebben de mond vol van veiligheid, totdat er een auto aan de oorzaak ligt. Mocht gisteren iemand met een wapen hebben rondgelopen in Brussel - zelfs zonder de intentie te schieten -, dan stonden hun socialemediakanalen nu roodgloeiend. Dat zij nu niets van zich laten horen, is laf. Het zijn deze mensen die bloed aan de handen hebben. Het bloed van het volgende slachtoffer dat in gelijkaardige omstandigheden om het leven zal komen", reageert de organisatie scherp.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz - De Standaard - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren