Tagtik

Corona bij NMBS: welke treinen worden geschrapt?

Omdat te veel personeel zelf besmet is geraakt met het coronavirus of in quarantaine moet, grijpt de NMBS drastisch in zijn aanbod in: elke dag worden zo'n 120 treinen geschrapt, ongeveer 2,5% van het totale treinaanbod.

"Zo werden vanaf maandag 29 november al een twintigtal P-treinen (piekuurtreinen) van en naar Brussel uit het aanbod geschrapt. Vanaf maandag 6 december komen daar dagelijks een honderdtal treinen uit 5 treinrelaties bij. In functie van de evolutie van de ziektecijfers zal zo snel mogelijk worden teruggekeerd naar het totale aanbod", zo staat te lezen in het persbericht van de NMBS.

De afgeschafte treinen worden in detail vermeld in het bericht:

- Zo wordt vanaf maandag 6 december, bovenop de schrapping van sommige P-treinen, tijdens de week één van de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel geschrapt.
- De S32-verbinding tussen Puurs, Essen en Roosendaal schakelt over op een trein elk uur in plaats van elk half uur: de verbinding naar Roosendaal wordt tussen 6 december en 10 december vervangen door een busdienst tussen Essen en Roosendaal. Tussen Puurs en Antwerpen wordt voor het woon-schoolverkeer voor en na schooltijd een tweede trein per uur behouden; één heen richting Antwerpen rond 8u en één terug richting Puurs na 16u. Tussen maandag 6 december en vrijdag 10 december zal het station van Kijkuit de ganse dag door de IC-trein Charleroi-Zuid – Brussel – Antwerpen – Essen bediend worden in plaats van de S32 treinen Puurs – Antwerpen – Essen – Roosendaal, die daar enkel tijdens de piekuren halt houden. Reizigers die in het station Kijkuit de trein nemen naar Wildert, St-Mariaburg en andere stations tussen Antwerpen-Zuid en Puurs, worden tijdens de daluren verwezen naar het station van Kalmthout dat op 1,5 km afstand ligt.
- De S53 trein tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren valt voorlopig weg (de halte te Beervelde wordt verzekerd door een extra halte van een IC-trein).
- Ook de IC-treinen tussen Bergen en Aulnoye en tussen Namen-Charleroi en Maubeuge worden voorlopig geschrapt (tijdens de week als tijdens het weekend). Reizigers richting Frankrijk reizen best via Rijsel.

"De noodgedwongen tijdelijke aanpassingen aan de bestaande treindienst omwille van de pandemie staan de structurele verdere uitbreiding vanaf 12 december 2021 van het aanbod in het kader van het vervoersplan december 2020-2023 niet in de weg", zo meldt de NMBS nog in het persbericht. Daartoe behoren onder meer een uitbreiding van het voorstedelijk aanbod rond Brussel en extra vroege en extra late treinen op bepaalde lijnen.

(Fausto by Tagtik/Source: press.nmbs.be/ Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren