Tagtik

Belgen hebben meer wagens, maar rijden minder

Voor het eerst in vier jaar daalt het autogebruik in ons land. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst Mobiliteit.

Steeds meer Belgen laten de auto staan en kiezen voor alternatieven zoals het openbaar vervoer, deelsystemen, de fiets en andere milieuvriendelijkere transportmiddelen.

Alle Belgen samen reden in 2017 zo'n 84,1 miljard kilometer met personenwagens. Dat is 0.2 procent minder dan het jaar voordien. Deze lichte daling is goed nieuws aangezien, met uitzondering van het jaar 2014, het autogebruik de afgelopen tien jaar telkens steeg.

Het is opvallend dat het aantal personenwagens wel steeg met 1.2 procent, terwijl het aantal gereden kilometers daalde met 0.2 procent in datzelfde jaar.

Professor en mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UA, UGent) geeft meer uitleg bij deze hoopgevende evolutie. "Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat mensen de files beu zijn. Ze hebben minder appetijt om in de auto te stappen", reageert hij bij VRT NWS.

Een toch wel blijvend kwaad voor ons milieu blijven de salariswagens. "Mensen met een bedrijfswagen leggen nog altijd veel grotere afstanden af. Ook het aantal bedrijfswagens neemt nog toe. Het systeem, dat door de overheid in stand wordt gehouden, wordt nog populairder. Dus de daling in het autogebruik is dus eerder 'ondanks' het overheidsbeleid", nuanceert Lauwers.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren