Tagtik

25% van alle ongelukken gebeurt in eerste 3 minuten

De radio opzetten, jas uitdoen, gordel aandoen, zonnebril zoeken, GPS instellen … We doen het allemaal wel eens terwijl we al aan het rijden zijn. Maar, is dit wel verantwoord?

Een nieuw Oostenrijks onderzoek heeft aangetoond dat een kwart van alle ongelukken gebeurt in de eerste 3 minuten na je vertrek. Stef Willems, woordvoerder van Vias, verduidelijkt deze cijfers in ‘Spits met David’.

“Er zijn geen vergelijkbare Belgische cijfers, dus we kunnen niet nagaan of dat in België ook het geval is. Wat ze wel aanhalen, en wat zeker terecht is, is dat mensen vaak minder oplettend zijn vlak nadat ze vertrokken zijn. Dat is een feit en dat weten we. Er zijn heel veel handelingen die mensen nog doen terwijl ze nog maar net vertrokken zijn. Ze kunnen deze handelingen perfect doen als ze nog op de oprit of in de garage staan.”

Stel je GPS niet in als je al vertrokken bent
Het gaat dan over de gordel aandoen, de radio opzetten, de jas uitdoen, een cd’tje wisselen, je zonnebril zoeken, de GPS instellen, … “Dat zijn allemaal dingen die wel enige tijd duren en die je perfect kan doen voor je vertrekt. Meestal weet je voor je vertrekt waar je naartoe gaat, dus een GPS kan je op voorhand instellen. Als je deze handelingen doet voor je vertrekt, zorgt het ervoor dat je niet afgeleid bent in de eerste paar minuten dat je op de weg bent.”

Wees niet overmoedig in jouw buurt
“Je kent de omgeving in je buurt heel goed. Daardoor voel je je zekerder. Dat zie je ook bij mensen die terugkeren van een vakantie of als ze op stap zijn geweest. Het gebeurt heel vaak dat ongevallen gebeuren heel kort bij huis. Mensen zeggen al snel: “Ik ken het hier dus hier kan me niets overkomen!” Dat is uiteraard heel gevaarlijk. Als je overmoedig bent bij het vertrekken of bij het terugkeren, kan er natuurlijk net wél iets gebeuren. In het verkeer moet je altijd alert zijn.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren