Tagtik

'We verspillen meer door coronacrisis'

Mondmaskers en latex handschoenen: ze eindigen vaak na amper éénmalig gebruik in de vuilbak, of in het ergste geval in de natuur. We kopen tevens steeds meer verpakte producten. Door de coronacrisis wordt onze wegwerpmaatschappij gestimuleerd. Milieu- en afvalorganisaties trekken daarom vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws aan de alarmbel.

Alle inspanningen ten spijt: door de coronacrisis dreigen we opnieuw te vervallen in een wegwerpmaatschappij. "Verschillende gemeenten stellen de jongste tijd een stijging vast van een nieuw corona-afvalfenomeen", zegt Nathalie Debast van Interafval in de krant. "Er is een reflex ontstaan bij burgers en bedrijven om terug te grijpen naar eenmalige verpakkingen en wegwerpmateriaal", zegt ook Frank Van Swalm van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Naast de klassieke petflessen, blikjes en wikkels, ontsieren nu steeds meer mondmaskers, bekers, handschoenen en ander beschermingsmateriaal het straatbeeld.

En dat is een dramatische evolutie voor onze planeet. Mondmaskers bestaan immers onder meer uit polypropyleen, een kunststof die 450 jaar nodig heeft vooraleer de natuur ze kan afbreken. Alarmerend, vinden OVAM en Interafval. "Mensen koesteren door corona de gedachte dat wegwerpproducten hygiënischer en veiliger zijn. Maar er is geen enkele wetenschap die dat staaft", stelt Debast.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren