Tagtik

"Regering zal klimaat niet redden"

De PFOS-vervuiling brengt in Vlaanderen nog steeds veel teweeg. Volgens Jambon is het principe in zijn regering heilig: de vervuiler betaalt. "Het is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar dat een bedrijf anno de 21ste eeuw bewust de grond vervuilt. 3M zal dan ook de rekening krijgen.", zegt de minister-president in een interview met De Zondag.

De PFOS-vervuiling in de wereld heeft een invloed op het klimaat, "maar toch zal de regering het klimaat niet kunnen redden", zegt Jambon. Jambon heeft zich wat klimaatbeleid betreft recent in Denemarken laten inspireren om de Vlaamse industrie- en kennisinstellingen in te zetten om bij te dragen aan het oplossen van de klimaatproblematiek. "De Deense politiek roept de industrie en de kennisinstellingen rond de tafel en zegt: 'Jongens, dit is onze uitdaging, los het op'. En wat blijkt? De bedrijven komen effectief met innovatieve toepassingen die vervolgens wereldwijd vermarkt worden.", aldus een enthousiaste Jambon. "Vlaanderen zou ook die richting uitmoeten. En het kan, hè. Zie naar de investeringen van ArcelorMittal in Gent. Ik ben alvast optimistischer geworden over het klimaat."

Desondanks wil Jambon niet gezegd hebben dat hij de Vlaamse klimaatdoelstellingen gaat aanscherpen. "Dat is te vroeg om te zeggen. We houden binnenkort een speciale ministerraad. Ik wil daar niet op vooruitlopen. Maar het Deense model is wel inspirerend: niet de regering zal het klimaat redden, wel de industrie en de kennisinstellingen.", besluit Jambon. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag)

Ook dit kan u interesseren