Tagtik

Meer dan 20.000 katten en honden ingevoerd in Vlaanderen in 2019

In 2019 werden 19.635 honden en 1.357 katten ingevoerd in Vlaanderen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA) uit een vraag aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts.

De ingevoerde honden en katten kwamen voornamelijk uit Slowakije, Tsjechië, Roemenië en Hongarije, blijkt uit het Europese registratiesysteem. Claes betreurt dit: "Ondanks alle sensibiliseringsacties en horrorverhalen blijft de import van honden in Vlaanderen erg hoog. Veel Vlamingen zijn zich daar vaak niet van bewust." Deze honden hebben echter in veel gevallen te maken met medische problemen die het gevolg zijn van de slechte omstandigheden waarin zij gekweekt werden. Dit kan gaan van aangeboren heup- en elleboogmisvormingen of erfelijke oogziekten tot zelfs vroegtijdig overlijden. Bij de import van katten zien we een lichte daling tegenover 2018. Ook hier kwamen de geïmporteerde dieren vaak uit Oost-Europa. Tsjechië steekt met 965 geïmporteerde katten met kop en schouder boven Hongarije (129) en Roemenië (105) uit.

"Veel Vlamingen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de schattige puppy die ze willen kopen al een hele reis achter de rug heeft waarbij er heel wat sterven door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze vervoerd worden", stelt Claes.

In Vlaanderen zijn nochtans heel wat honden en katten in het asiel, op zoek naar een gouden mandje. "Ik roep de Vlaming die op zoek is naar een hond of kat dan ook graag op om éérst een kijkje te nemen op de website www.adopteereendier.be. Ik zeg het al langer en ik zal het opnieuw zeggen: adopt, don’t shop!", besluit N-VA-parlementslid Allessia Claes.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren