Tagtik

'Klimaatactivisten zijn cruises kotsbeu'

Luxecruises dobberen steeds minder onbezorgd door zeeën en waterlopen. Er komt immers steeds meer protest tegen de vervuilende luxeschepen in steden.

Cruisevakanties mogen dan wel steeds populairder worden, de kritiek op deze vorm van vakantie vieren klinkt ook steeds luider.

"In veertien dagen doe je tien citytrips, zonder dat je elke keer je koffer moet inpakken en dat ellendige gedoe moet ondergaan op de luchthaven met een beker slechte koffie. Je zit in een drijvend luxehotel en als je ’s ochtends je gordijn opentrekt, zie je weer een nieuwe stad. Ik vind het een heel comfortabele manier om veel te zien", benadrukt regisseur Jan Verheyen de vele voordelen van cruises in De Morgen.

Toch oefent de cruiseector, die jaar na jaar groter wordt, een enorme druk op onze natuur uit. Tien jaar geleden telde sectororganisatie Cruise Lines International Association (CLIA) nog 17,8 miljoen cruisers, dit jaar verwachten ze er 30 miljoen.

Cruise­schepen zijn bijzonder slecht voor het milieu, zorgen voor ongenoegen in nu al overbelaste toeristische trekpleisters en hebben geregeld te kampen met seksueel geweld aan boord. Ook in ons land komt er dan ook steeds meer kritiek.

In Antwerpen hebben zopas ruim 10.000 mensen een petitie getekend tegen de komst van een gloednieuwe terminal voor cruiseschepen aan Het Steen. Transportorganisatie Transport en Environment heeft immers net berekend dat cruiseschepen zwaar vervuilend zijn. Dat bericht De Morgen. Carnival Corporation, de grootste cruise­aanbieder ter wereld, stootte in 2017 bijna tien keer zoveel zwavel­oxide uit als alle 260 miljoen wagens in Europa samen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de duurzame transportgroep Transport & Environment (TE). Dat is bijzonder alarmerend aangezien SOx-emissies sulfaat (SO4) aërosols vormen die een gevaar vormen voor de gezondheid en bijdragen aan de verzuring van land en water.

"Het is ronduit hypocriet dat een oude diesel­wagen de stad Antwerpen niet meer in mag, terwijl cruiseschepen een enorme uitstoot creëren op een steenworp van de kathedraal", klinkt het dan ook bij de ondertekenaars van de petitie.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren