Tagtik

'Deze klimaatopwarming is uniek én nooit eerder gezien'

Zelfs de meest hardleerse klimaatveranderingnegationisten klinken steeds stiller wanneer het om de dramatische gevolgen van de huidige klimaatopwarming gaat. We kunnen er niet langer omheen. Uit nieuwe analyses die gepubliceerd werden in Nature en Nature Geoscience blijkt dat de opwarming van het klimaat een actueel fenomeen is en niet al honderden jaren bezig is, zoals sommigen wel eens durven poneren. Ook werd nogmaals vastgesteld dat deze klimaatverandering onze verantwoordelijkheid is en geen natuurlijke oorzaak heeft.

De temperatuur in de wereld is tegenwoordig ongeveer een graad warmer dan anderhalve eeuw geleden. Industriële verbrandingsgassen zijn hier de voornaamste oorzaak van. Uit intensief onderzoek blijkt dat halverwege vorige eeuw de door de mens verstookte broeikassen een enorme invloed op het klimaat begonnen hebben.

"De duidelijkste opwarmende trend op een tijdschaal van twintig jaar of langer treedt op tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw", constateert de groep in vakblad Nature Geoscience. "Dat maakt de opwarming die we vandaag zien uitzonderlijk en zonder precedent", klinkt het.

Tweeduizend jaar lang werden er weinig klimaatveranderingen vastgesteld. De Romeinse warme tijd en de middeleeuwse warme periode waren maar kleine hobbeltjes in de wereldtemperatuur. Pas helemaal aan het einde van de grafiek schiet de temperatuur echt omhoog, en dat is in de tweede helft van de 20ste eeuw, blijkt uit de analyses die te lezen staan in Nature en Nature Geoscience.

Uiteraard waren er vroeger ook warmere periodes, maar dat waren altijd regionale warmte-episodes, blijkt uit een tweede analyse, gelijktijdig gepubliceerd in vakblad Nature. De huidige opwarming slaat vanaf midden vorige eeuw overal tegelijk toe, "ongekend in ruimtelijke consistentie", schrijft het team van onderzoekers. Een duidelijke aanwijzing dat de opwarming dus vanuit de dampkring komt, van alle kanten tegelijk.

(Skwadra by Tagtik/Source: Nature - Nature Geoscience/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren