Tagtik

April en mei waren nog nooit zo droog

Sinds de start van de metingen in 1833 waren de maanden april en mei nog nooit zo droog in ons land.

Na een kurkdroge aprilmaand verloopt nu ook mei bijzonder droog. Deze twee maanden zijn in principe goed voor gemiddeld ongeveer 118 millimeter water per vierkante meter. Dit jaar komen we opgeteld uit op slechts 24,4 mm en dat is minder dan de vorige absolute droogtepiek, waarvoor we 127 jaar terug moeten gaan. In 1893 viel er in april en mei samen 25,9 mm. Dat bericht het KMI.

"In mei viel er nog maar 5,4 millimeter neerslag in Ukkel, terwijl we normaal op 66,5 millimeter mogen rekenen. We moeten teruggaan naar het prille begin van de waarnemingen, 187 jaar geleden, om nog eens zo'n droge maand tegen te komen", stelt het KMI. In 1833, helemaal aan het begin van de waarnemingen, zou er amper 1,4 mm gevallen zijn. In 1901 viel amper 9,3 mm, maar daar raken we deze keer dus niet aan. We stevenen dus af op de droogste maand mei sinds 1834.

"De boodschap bij al deze statistieken is: de droogte valt dit jaar heel vroeg", zegt Rozemien De Troch van het KMI. "Tegelijk loopt het neerslagtekort verder op: voor april en mei bedraagt het bijna 100 millimeter (of 100 liter) per vierkante meter." Als we de maanden april en mei dus samen nemen, dan beleven we zelfs de droogste periode sinds het begin van de waarnemingen, die door de sterke verdamping bij het zonnige weer nog werd versterkt.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren