Tagtik

Anuna De Wever: “Het kapitalisme is gebouwd op racisme en uitbuiting”

Klimaatactiviste Anuna De Wever heeft opnieuw uitgehaald naar blanke mannen. Ze vindt dat het kapitalisme geboud is opp racisme en uitbuiting. "Het kapitalisme is onze ondergang.", waarschuwt ze in een dubbelinterview met professor Paul De Grauwe voor De Zondag.

Volgens De Wever, die nota bene geen universitaire achtergrond heeft, moet het economisch systeem opnieuw worden uitgevonden. "Het is door onze eeuwige zucht naar groei dat we alle grondstoffen van de aarde uitbuiten. Het kapitalisme is onze ondergang.", klinkt het.

"Kapitalisme is gebouwd op racisme en uitbuiting.", vervolgt De Wever. "Het westen leeft vandaag in luxe dankzij massaconsumptie op de rug van het zuiden. Een pull van tien euro, is dat normaal? Dat is moderne slavernij."

Ook wordt volgens De Wever de klimaatcrisis nog steeds geminimaliseerd door alle partijen. Zelfs door Groen. "Dat is het probleem. Wij, de activisten, zijn de enigen die de waarheid spreken, want wij luisteren écht naar de wetenschap."

Professor De Grauwe is tegen de kernuitstap. Natuurlijk is Anuna De Wever het niet mee eens met de professor.  "Het debat wordt inderdaad te emotioneel gevoerd.", erkent De Wever, die naar eigen zeggen niet gelukkig is met de keuze voor gascentrales. "Weet u wat het beste zou zijn? Minder consumeren, zodat we minder energie nodig hebben."

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) krijgt van De Wever een veeg uit de pan. "Zuhal Demir is het beste voorbeeld van iemand die de klimaatcrisis compleet minimaliseert, in woorden én in daden.", hekelt De Wever. "Ze voert een hypocriet beleid: enerzijds wel bomen planten, maar anderzijds vervuilende bedrijven zoals INEOS miljoenen euro’s aan subsidies toeschuiven.", besluit ze. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag)

Ook dit kan u interesseren