Tagtik

Antigifcentrum waarschuwt voor giftige pompoenen

In deze tijd van het jaar genieten heel wat mensen van pompoensoep, gerechten met pompoen of een uitgeholde versie voor de deur als decoratie. Het antigifcentrum waarschuwt echter dat er voorzichtigheid geboden is. Niet alle pompoenen zijn immers eetbaar.

De pompoen die voor Halloween als versiering dienst deed, verdwijnt bij heel wat gezinnen in de kookpot om er heerlijke soep van te maken. Maar opgepast, er zijn ook giftige pompoenen!

Niet eetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak. Je zult niet zo snel in de verleiding komen om ze op te eten. Vooral mensen die zelf pompoenen kweken, moeten oppassen. Door kruisbestuiving kan een giftige stof uit een sierpompoen immers toch in eetbare pompoenen terechtkomen. "Je kunt het niet altijd zien", zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum bij VRT NWS. "Het beste wat je kunt doen is proeven van de rauwe pompoen. Als hij zeer bitter smaakt en een beetje irriteert in de mond, spuw je hem best meteen uit. Dan mag je hem zeker niet opeten."

Een stuk van een giftige pompoen eten veroorzaakt heel wat vervelende gezondheidsproblemen zoals hevige buikpijn, braken, soms bloederige diarree, duizeligheid, hartkloppingen en veel speeksel in de mond.

Het Antigifcentrum krijgt vaak te maken met mensen die de giftige pompoenen hebben opgegeten en ziek zijn. Zo krijgt het jaarlijks tussen de 30 en 50 oproepen binnen van mensen die ernstig ziek zijn na het eten van giftige pompoenen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren