Tagtik

Zoektocht Maddie McCann: "Denken dat ze vermoord is"

De zoektocht naar Madeleine McCann is in een stroomversnelling gekomen, zo bleek gisteren na verklaringen van de Britse politie. In samenwerking met de Portugese en Duitse politie is een nieuwe verdachte in het vizier gekomen: een 43-jarige Duitser die nu in Duitsland in de gevangenis zit.

Madeleine McCann, toen net geen vier jaar, verdween in mei 2007 toen ze met haar ouders op vakantie was in Portugal. Terwijl haar ouders in een vakantieresort in Praia da Luz in een restaurant aan het eten waren met vrienden, verdween ze uit haar kamer. Dertien jaar later is nog altijd niet duidelijk wat er met haar gebeurd is.

De Duitse politie kwam een nu 43-jarige man op het spoor die in het verleden al meerdere keren veroordeeld werd voor zedenfeiten met minderjarige meisjes. Volgens Duitse media zit hij nu in de gevangenis voor een verkrachting.

Volgens de speurders was de man ten tijde van de verdwijning van Maddie in Praia da Luz. Dat maakten ze op uit de locatiegegevens van zijn mobiele telefoon. De man verbleef tussen 1995 en 2007 vaak met zijn camper in de Algarve. Kort voor de verdwijning kreeg hij een telefoon van een Portugees nummer. De dag na de verdwijning liet hij een van zijn twee wagens op een andere naam zetten.

De politie kreeg de man in het vizier in 2017 toen de ouders van het verdwenen meisje in een Duits opsporingsprogramma te gast waren en er tal van tips binnenkwamen.

Speurders doen nu een oproep aan iedereen die iets weet over de man: er werden foto's vrijgegeven van de auto's en het huis waar hij mogelijk verbleef, net als het telefoonnummer van de verdachte en van de persoon die hem opbelde. De politie hoopt dat nu meer mensen naar voren zullen treden omdat na al die tijd de "loyaliteit aan deze persoon" veranderd kan zijn.

Op een persconferentie donderdagmiddag verklaarde de Duitse politie nog ervan uit te gaan dat het meisje niet meer in leven is en dat ze de zaak als een moordzaak behandelt. De Britse politie heeft het nog altijd over een verdwijningszaak.

De ouders Kate en Gerry McCann bedankten alvast de politie en drukten de hoop uit om hun dochter levend terug te vinden en de waarheid te kunnen achterhalen. "Wat er ook met haar gebeurd is, we moeten het weten. Dat hebben we nodig om rust te kunnen vinden", zo zeggen de ouders in een mededeling.

(Fausto by Tagtik/Source: BBC, VRT NWS, Guardian, The Times/Picture: Twitter)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren