Tagtik

Peru weigert terugsturen katje Lee

Op zijn website heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV meer informatie gegeven over de situatie van het katje Lee dat illegaal meegebracht werd vanuit Peru naar België.

"Om euthanasie te vermijden nam het FAVV contact met de Peruviaanse autoriteiten om te onderzoeken of het mogelijk was de kat terug te sturen. De Peruaanse gezondheidsautoriteiten weigerden dit verzoek", zo staat er te lezen.

Het FAVV benadrukt dat er in Peru nog wel degelijk hondsdolheid voorkomt: "Tussen 2017 en midden 2019 zijn er meer dan 300 uitbraken van de besmetting bij dieren gemeld. (…) Hondsdolheid is ook een dodelijk virus waar jaarlijks 55.000 mensen aan sterven."

De Peruviaanse ambassadeur meldde dat er geen gevallen van hondsdolheid bij katten zijn gemeld in de regio waar het katje Lee vandaan komt. "Het is echter geen kwestie van welke diersoort besmet is. Als er ergens in een regio besmette dieren worden aangetroffen, kunnen alle diersoorten in die regio worden besmet en dus potentieel gevaar lopen.

De kat vertoont geen symptomen van hondsdolheid, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet besmet is. "We willen er nogmaals op wijzen dat de wetenschappelijke wereld vandaag de dag stelt dat het vaak tot 12 maanden duurt voordat het virus zich manifesteert", aldus het FAVV.

Voor het FAVV is euthanasie nog de enig mogelijke optie: "Het FAVV heeft de weigering van Peru om de kat terug te nemen en de euthanasie als enige uitweg aan de advocaat van de tegenpartij gemeld", zo meldde FAVV-woordvoerster Hélène Bonte. Vrijdag moet de rechtbank in Antwerpen zich uitspreken over het lot van de kater.

(Fausto by Tagtik/Source: favv.be, De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren