Tagtik

Voka: "1 op 4 bedrijven overleeft nieuwe lockdown niet"

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, zegt blij te zijn met de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad woensdag nam: alle sectoren hebben nu perspectief om opnieuw op te starten en kunnen zich beginnen te herstellen van de coronacrisis.

Voor Voka moet de Nationale Veiligheidsraad en de experten van de GEES nu wel werk maken van noodplannen voor een tweede golf.

"We weten nu beter wat er op ons afkomt dan vier maanden geleden. We hebben geleerd wat werkt en wat niet", zo zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een persbericht. "Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten."

Waakzaamheid is geboden, zo blijkt uit de heropflakkeringen van het coronavirus in Duitsland en de tweede golven in Iran en Zuid-Korea. Voor Voka moet "gericht en doeltreffend" kunnen worden gereageerd op een tweede golf in België: uit een bevraging van Voka blijkt immers dat 1 op 4 bedrijven een tweede lockdown niet zou overleven: "Het hele land opnieuw wekenlang plat leggen, is onverantwoord en zal onze economie en samenleving onherstelbare schade toedienen. Als één op vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen."

Met het uitwerken van noodplannen voor een eventuele tweede golf moet niet worden getalmd: "Werk dit nu al uit, je moet het dak herstellen als de zon schijnt en vooraleer het opnieuw zou beginnen regenen", zo besluit Hans Maertens.

(Fausto by Tagtik/Source: Voka.be/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren