Tagtik

Helft van de Belgen heeft geen spaarreserve

Op de Belgische spaarboekjes staan in totaal 283 miljard euro, maar toch hebben 4 op de 10 Belgen zelden of nooit geld over aan het eind van de maand. Dat blijkt uit de cijfers in de Financiële Gemoedsrust Barometer van onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville in opdracht van levensverzekeraar NN.

Vier op de vijf Belgen menen dat er een grote economische crisis zal komen door de epidemie met het coronavirus, maar voor velen wordt dat een harde dobber. 55 procent van de Belgen geeft in de bevraging aan slechts drie maanden te kunnen overbruggen met de spaarreserve waarover ze beschikken. 23 procent van de Vlamingen zegt over geen reserve te beschikken. In Brussel ligt dat percentage op 28 procent, in Wallonië op 36 procent.

"Terwijl de insteek bij vorige generaties vooral was om zuinig te zijn, ligt de focus nu toch meer en meer op 'leven is genieten' met reizen en op restaurant gaan", aldus Bart Chiau, economieprofessor bij de UGent en expert bij levensverzekeraar NN, bij Het Laatste Nieuws. "Daar is niets mis mee - een mens weet nooit hoe oud hij wordt - maar wanneer je niets opzijzet, kom je bij tegenslagen snel in de problemen. Het kan snel gaan: ziek worden, een job kwijtspelen of je broodwinning zien verkruimelen zoals veel zelfstandigen nu ervaren door corona."

En dan moet het ergste wellicht nog komen, zo denkt socio-econoom Ive Marx van de universiteit van Antwerpen: "Nu de hinderpremies stoppen, zullen de faillissementen komen en in het najaar zullen de OCMW’s een veel grotere toevloed zien van kwetsbaren die steun vragen."

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren