Tagtik

Economisch relanceplan: "Laat ons niet het verleden redden, maar de toekomst."

Vandaag komt de superkern vermoedelijk voor het laatst bijeen. Op de agenda: de economie redden, na alle schade die COVID-19 heeft aangericht. De zenuwen staan gespannen aangezien de vertegenwoordigers van de tien partijen op de vorige superkern echt geen relanceplan voor de economie opstelden. Met een btw-verlaging in de horeca en cadeaucheques voor werknemers blijft een echt relanceplan voor onze economie uit, dit terwijl in Duitsland al een relanceplan van maar liefst 130 miljard euro voor de economische heropbouw zorgvuldig werd opgesteld.

De Duitsers kiezen er echter niet voor om hun economie te reanimeren, maar willen die transformeren. Want behalve veeleer traditionele maatregelen als een btw-verlaging of wat extra kindergeld, gaat een forse hap van de 130 miljard naar innovatieve projecten, naar digitalisering, naar premies voor elektrische wagens of klimaatmaatregelen. De Duitsers gooien hun traditionele zuinigheid overboord: in plaats van te besparen geven ze geld uit en maken ze schuld om de economie te vernieuwen. Terwijl de Duitsers op twee dagen een plan uitdokterden (weliswaar na moeizame onderhandelingen tussen de regeringspartners vooraf) zit er nog altijd geen richting in de Belgische gesprekken over de economische relance of de regeringsvorming. "De Duitsers hebben begrepen hoe het moet", zegt econoom Koen Schoors (UGent) bij VRT NWS, "maar wij zijn de boot glorieus aan het missen. Zij hebben een plan en volgen dat. Maar wij veranderen hier keer op keer van mening, nemen kleine maatregelen, en lopen de publieke opinie achterna."

Volgens econoom Koen Schoors (UGent) komt het er nu op aan een toekomstplan te maken. "Waar denken we dat de wereld naartoe gaat? Sommige zaken gaan verdwijnen, laat ons daar geen geld in steken. We hebben ooit de scheepsbouw- en steenkoolindustrie gered. En toch zijn die kapot gegaan. Je kunt niet alle zombies in leven houden. Laat ons dus niet het verleden redden, maar de toekomst."

Econoom Paul De Grauwe is er alvast voorstander van dat ons land stevig gaat lenen om de economie opnieuw aan te zwengelen. Dit terwijl de gouverneur van de Nationale Bank, de Franstalige liberaal Pierre Wunsch, deze week verklaarde dat een relancebeleid geen zin heeft omdat we geen geld hebben en omdat de bevolking te angstig is om geld uit te geven. "We zitten met een bijna existentiële crisis van het systeem. Als je moet blussen, ga je toch niet besparen op water? Er is bovendien geld: we kunnen aan buitengewoon gunstige tarieven lenen", kaatst De Grauwe dat pessimisme bij VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Afspraak - VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren