Tagtik

Duidelijkheid over winkels die open mogen

Er is eindelijk duidelijkheid over welke winkels zaterdag hun deuren mogen openen: vrijdagavond verscheen in het Belgisch Staatsblad nog de nieuwste versie van het ministerieel besluit met de 'dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken'. Daarin werden de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van vorige woensdag opgenomen.

Volgens dit MB mogen zaterdag enkel grote bouwmarkten (zoals van de ketens Hubo, Brico of Gamma) open, waar voldoende plaats en parking is. Gespecialiseerde zaken, zoals verf-, houtwinkels of bloemenwinkels, moeten dichtblijven. Tuincentra mogen ook de deuren openen.

Voor deze winkels gelden dezelfde regels als voor de voedingswinkels: beperkt tot een klant per tien vierkante meter en gedurende maximaal een halfuur per klant.

In het besluit zijn nog enkele aanpassingen opgenomen: de streaming van erediensten is nu ook toegelaten, ook ritten met een paard zijn mogelijk ('enkel met het oog op het welzijn van het dier en met een maximum van twee ruiters'). Scholen mogen ook nieuw pedagogisch materiaal ter beschikking stellen van de leerlingen thuis.

Volgens het besluit moeten hotels nu ook hun vergaderzalen en recreatiefaciliteiten sluiten. Tot nu toe mochten ze open blijven, uitgezonderd hun restaurant.

(Fausto by Tagtik/Source: Belgisch Staatsblad, De Standaard/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren