Tagtik

150 euro extra voor wie tijdelijk werkloos is

Het kernkabinet van de regering-Wilmès kondigt aan dat mensen in tijdelijke werkloosheid bovenop hun uitkering ongeveer 150 euro per maand krijgen.

"Er komt nu bovenop de uitkering 5,63 euro per dag bij voor mensen die in de coronaprocedure zitten. Dat komt neer op 150 euro per maand", maakte minister van Werk Nathalie Muylle bekend in naam van het kernkabinet tijdens de aankondiging van het federaal plan voor sociale en economische bescherming.

De procedure gaat nu ook automatisch, en duurt niet langer drie tot vier weken zoals vroeger. "De groep wordt uitgebreid naar mensen die thuisblijven door besmette gezinsleden." Gisteravond waren er 671.000 tijdelijk werklozen.

De federale maatregelen om de gevolgen van de crisis op te vangen, wegen 8 tot 10 miljard euro op de begroting voor 2020

Zelfstandigen krijgen hulp
Ook voor zelfstandigen komen er extra steunmaatregelen. Voor belastingen komt er een uitstel van twee maanden, zegt minister van Financiën Alexander De Croo. Alle sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal moeten pas op 15 december betaald worden.

Seizoensarbeiders worden niet vergeten
De periode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld. Zo kunnen seizoensarbeiders hier blijven, wat nodig is voor de opstart voor land- en tuinbouwbedrijven. Veel buitenlandse arbeiders zouden nu terug moeten gaan naar hun thuisland, omdat hun contract van 65 dagen afloopt.

Dank aan verplegend personeel
"Ik wil nogmaals het verplegende personeel bedanken voor het geweldig werk", zei premier Wilmès. Ze bedankt ook iedereen die om 20 uur 's avonds klapt vanop het balkon. "Dat versterkt het gevoel van samenhorigheid, dat is essentieel in deze tijden. We mogen nooit vergeten dat we deel uitmaken van dezefde keten en dat ons gedrag een grote invloed heeft op anderen."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay/Andreas Breitling)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren