Tagtik

Wereldtitel Rode Duivels brengt 800 miljoen op

Over precies 44 dagen begint de Wereldbeker voetbal in Rusland. De Rode Duivels trekken naar het WK met steile ambities: de spelerskern is zodanig sterk dat de wereldtitel het uiteindelijke doel mag zijn.

Goede prestaties van de Rode Duivels zijn ook goed voor de Belgische economie. Volgens een denkoefening van Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, in Het Laatste Nieuws zorgt de deelname aan het WK door België voor flink wat meer inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van gadgets en een groter verbruik in de horeca: "Een voorzichtig realistische inschatting van de economische opbrengst van onze WK-deelname bedraagt 200 miljoen euro," aldus de econoom.

Volgens Van de Cloot kan het ook veel meer zijn. Het geloof van de supporters in de Rode Duivels kan ondernemers ook aanzetten tot investeringen in evenementen, reclame of nieuwe producten. "Dan gaat een grote motor aan het draaien en kan dat initiële bedrag zich snel vermenigvuldigen. In dat geval wordt 800 miljoen euro opbrengst, in het geval van een wereldtitel, wél realistisch," zo zegt de econoom.

Omdat de uitgaven verschuiven, is er geen echte macro-economische groei, zo meent sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). "Als we de finale winnen, zal er zelfs héél veel gespendeerd worden. Maar daarna komt de kater. Want de 100 euro die je er op zo'n avond en nacht door jaagt, is wel weg. Dat compenseren we achteraf door minder uit te geven."

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren