Tagtik

Straf voor spaarders met meer dan 100.000 euro?

De leider van de Europese bankenlobby Jean-Pierre Mustier heeft het op uw spaargeld gemunt in een poging de economie in Europa opnieuw aan te zwengelen.

"Als de Europese Centrale Bank mensen en bedrijven in de eurolanden echt wil aanmoedigen om het geld te laten rollen, kan het niet zomaar de massa spaargeld ongemoeid laten", stelt Mustier. Daarom stelt de Fransman voor om negatieve rentes in te voeren om mensen te stimuleren hun spaargeld te gebruiken in plaats van ongemoeid te laten. De voorzitter van de European Banking Federation (EBF) vindt dat ECB zelfs actief banken moet aansporen om de spaarrente negatief te maken. "Negatieve rentes moeten niet stoppen bij de banken", vertelde hij in een interview met de Nederlandse zakenkrant 'Het Financieele Dagblad'. Mustier stelt voor om al wie meer dan 100.000 euro op zijn spaarrekening heeft staan, rente te laten betalen in plaats van uit te keren.

In de eurolanden durfde echter nog geen enkele bank overtuigend te kiezen voor negatieve spaarrentes. De eerste die dat doet, ziet immers onvermijdelijk een hoop cash uit de balans wegvloeien richting concurrenten, en die cash hebben banken nodig om er iets aan te verdienen via leningen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren