Tagtik

De mandarijn smaakt niet meer zoals vroeger

De smaak van de mandarijn blijkt afgenomen de laatste jaren. Op Radio 2 kwamen bij het programma 'De Inspecteur' verschillende reacties binnen over de smaak van de mandarijnen. "Hoe ambetant is het om ‘s ochtends twee mandarijnen mee naar het werk te nemen en dan bij je pauze vast te stellen dat de ene mandarijn helemaal uitgedroogd is en de andere te zuur smaakt."

"Het klopt dat de grote smaakdiversiteit eruit is", zegt professor Tropische Landbouw aan de UGent Patrick Van Damme. “De smaak van mandarijnen is doorheen de jaren zeker verengd. De producent mikt op de meest gemiddelde consument. En daarom moet de mandarijn ook een gemiddelde smaak hebben. Er wordt dan gekeken naar welke zoetheid en vastheid de gemiddelde consument het lekkerst vindt en daarop wordt geteeld."

Producenten bewerken de vruchten zodat deze commercieel het meest interessant zijn. Daarom ook neemt het aantal variëteiten af. "Vroeger had je een heel divers aanbod van verschillende soorten mandarijnen. Dat aanbod is de laatste jaren verschraald. Je vindt nog maar enkele soorten in de winkels." Het zijn die soorten die de gemiddelde consument het lekkerst vindt. Ook bij appels zie je eenzelfde fenomeen.

Luisteraars haalden ook aan dat er regelmatig mandarijnen in hun bakje zitten met rotte plekken. "Dat komt omdat er tegenwoordig bijna geen pesticiden meer gebruikt mogen worden. Daardoor zijn de vruchten minder beschermd tegen schimmels. De schil is dus kwetsbaarder waardoor je sneller bruine plekken krijgt. Daarnaast worden er ook vaak mandarijnen met steeltjes verkocht. Dat zorgt ook voor meer bruine plekken want de steeltjes doorprikken de schil van de andere mandarijnen in de bak. Daardoor kunnen schimmels de vrucht binnendringen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren