Tagtik

7 op 10 Belgen hebben moeite met sparen

Uit een grote enquête van Test-Aankoop blijkt dat het voor 1 op de 3 Vlamingen vorig jaar 'heel moeilijk' of 'onmogelijk' was om een centje opzij te zetten. Op nationaal vlak geldt dit zelfs voor 4 op de 10 Belgen. Rekenen we hierbij ook de mensen die het 'eerder moeilijk' vonden om te sparen, dan stijgt het percentage bij Vlamingen tot 62%, bij Belgen tot 68%.

Volgens woordvoerder Simon November van Test-Aankoop zijn de cijfers van het nationale gemiddelde vooral zo hoog door het aandeel van de Brusselaars en de Walen. Toch scoort ook Vlaanderen minder goed en windt Test-Aankoop er geen doekjes om: "Draai het of keer het zoals je wil: deze cijfers geven aan dat de koopkracht wel degelijk onder druk staat."

Studies wijzen uit dat de koopkracht in se wel gestegen mag zijn, maar dat dit alleen de hoge inkomens ten goede komt. Zaken als telecommunicatie, water, elektriciteit of autobrandstof worden alsmaar duurder en nemen een alsmaar groter aandeel in de uitgaven van mensen met een laag inkomen in.

"Deze regering heeft dan wel een taxshift verwezenlijkt die ervoor zorgt dat mensen netto meer overhouden, maar op het einde van de maand is de spoeling voor velen van hen duidelijk erg dun, blijkt uit deze enquête", aldus November bij De Morgen.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT, VTM, De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren