Tagtik

Verenigde Staten waarschuwen Iran

De veiligheidsofficier van de Verenigde Staten, de heer John Bolton, heeft de Iraanse autoriteiten gewaarschuwd dat ze een grote prijs zullen moeten betalen indien ze de Verenigde Staten, haar inwoners of bondgenoten kwaad zouden berokkenen.

Zijn waarschuwing komt er amper enkele uren nadat president Donald Trump Iran beschuldigde van het zaaien van "chaos, dood en vernietiging" in het Midden-Oosten.

De Iraanse president Hassan Rouhani reageerde door de regering van Trump te bekritiseren vanwege zijn vijandigheid. De VS hebben onlangs sancties opgelegd na het verlaten van de nucleaire deal met Iran in 2015.

Het akkoord, onderhandeld door voormalig president Barack Obama, bestond eruit dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou beperken in ruil voor minder sancties. De overgebleven landen die de deal ondertekenden staan nog steeds achter deze deal. Het VK, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland zeggen dat ze een nieuw betalingssysteem zullen opzetten om zaken te kunnen blijven doen met Iran om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo veroordeelde het plan als "een van de meest contraproductieve maatregelen die denkbaar zijn".

John Bolton zei vandaag dat het "moorddadige regime van mullahs in Teheran" aanzienlijke gevolgen zal hebben als ze zouden blijven "liegen, bedriegen en bedriegen". De voormalige Amerikaanse gezant van de VN sprak dinsdag op een anti-Iran-conferentie in New York. "Als u ons, onze bondgenoten of onze partners voor de voeten loopt, als u onze burgers schade berokkent, dan zal de tol die jullie moeten betalen enorm zijn", was de krachttaal die Bolton uitte.

(Skwadra by Tagtik/Source: NBC - BBC/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren