Tagtik

Taliban: 'Executies en amputaties opnieuw invoeren'

Moellah Nooruddin Turabin, een topman van de taliban in Afghanistan, heeft in een interview met het persagentschap Associated Press bevestigd dat er opnieuw handen zullen afgehakt worden als straf, en ook executies zullen terugkeren onder deze nieuwe taliban.

Moellah Nooruddin Turabin is de baas van de Afghaanse gevangenissen en veegt meteen de hoop op meer humane straffen van tafel. Zo werd in het verleden de hand afgehakt van een veroordeelde dief. "Dat zal zo blijven, omdat het nodig is voor de veiligheid" zegt de moellah daarover. Ook executies komen terug. Vroeger werd een veroordeelde vaak met één kogel in het hoofd doodgeschoten door een familielid van het slachtoffer. Of dat ook weer publiekelijk zal gebeuren wordt nog bekeken.

Toch is er een verschil met de eerste regeerperiode. De taliban zullen nu immers televisie toelaten, net als video en mobiele telefoons. De taliban zien die moderne middelen immers als een manier om hun boodschap beter over te brengen. "Publieke straffen zullen nu een afschrikkend effect hebben op miljoenen mensen" zei Turabi. Kritiek op het vorige Talibanbewind wil hij niet horen. "We hebben toen stabiliteit gebracht en veiligheid in het hele land" zei hij.

(Skwadra by Tagtik/Source: AP/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren