Tagtik

Mysterieuze 'Havana-syndroom' blijft onrust zaaien

Hebt u al gehoord van het 'Havana-syndroom', de mysterieuze ziekte die Amerikanen wereldwijd treft?

Het is tot op heden onduidelijk hoe het Havana-syndroom eigenlijk is ontstaan. Medische experts uit de Verenigde Staten benoemen het nog steeds als 'abnormale gezondheidsproblemen' die plots ontstaan, terwijl de Amerikaanse overheid blijft graven naar de oorsprong van deze mysterieuze ziekte.

De ziekte wordt gekarakteriseerd door een brede waaier aan onverklaarbare symptomen, waaronder migraine, vermoeidheid, duizeligheid, angst, problemen om dingen te onthouden en plotse cognitieve beperkingen.

Het eerste geval
Eind 2016 werd voor het eerst gesproken van het Havana-syndroom. Het werd vastgesteld bij Amerikaanse en Canadese diplomaten in Cuba. Officieren van de CIA kregen er plots last van zware vermoeidheid, duizeligheid en een kloppend gevoel in het hoofd. Uit hersenscans bleek later dat hun weefsel beschadigd was, vergelijkbaar met dat van patiënten die een hersenschudding opliepen bij een bomontploffing of auto-ongeval. In die tijd was de vernieuwde diplomatieke vriendschap tussen Cuba en de VS nog heel pril. Volgens sommige insiders waren de gezondheidsproblemen het gevolg van een poging tot sabotage van deze diplomatieke banden tussen de Verenigde Staten en Cuba. De Cubaanse autoriteiten ontkenden hun betrokkenheid alvast in alle talen.

Maar wat is dan de oorzaak?
Volgens The Wall Street Journal dachten onderzoekers in eerste instantie dat een wapen dat gebruikmaakt van geluidsgolven verantwoordelijk was voor het onverklaarbare lichamelijke ongemak. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek in 2018 dat de symptomen zouden kunnen veroorzaakt zijn door blootstelling aan microgolven, die energie opwekken op een radiofrequentie.

De Amerikaanse overheid tast nog steeds in het duister, maar maakt alvast een prioriteit van het onderzoek naar het Havana-syndroom. Bill Burns, directeur van de CIA, heeft in juli een officier aangeduid om een officieel onderzoek te leiden naar het mysterieuze Havana-syndroom. Die officier is niet de eerste de beste. Hij speelde immers een grote rol in het vinden van Osama Bin Laden. De grote middelen worden dus ingezet in de zoektocht naar het mysterieuze Havana-syndroom.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Wall Street Journal - The Washington Post/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren