Tagtik

'Duizenden onnodige doden door falende corona-aanpak aan begin epidemie'

Twee parlementaire commissies halen in een onderzoeksrapport verschroeiend hard uit naar de Britse aanpak van de coronacrisis.

"De Britse corona-aanpak in het begin van de epidemie is een van de grootste volksgezondheidsdebacles uit de Britse geschiedenis", klinkt het. Onder meer de trage invoering van de eerste lockdown was volgens het rapport een kwalijke fout, die door "het groepsdenken" binnen de regering niet werd gecorrigeerd. Ook tekortkomingen bij het testen en het bron- en contactonderzoek hebben de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk alleen maar verergerd. Daardoor deed het VK het "aanzienlijk slechter" dan andere landen, klinkt het hard. De commissies stellen dat de coronacrisis "grote tekortkomingen in het overheidsapparaat" aan het licht heeft gebracht. Zo waren overheidsinstellingen niet in staat cruciale informatie met elkaar te delen, was er een gebrek aan transparantie en zijn internationale experts onvoldoende geraadpleegd.

Na uitvoerig onderzoek kwamen de commisies tot de conclusie dat het kabinet en de adviserende wetenschappers in Groot-Brittannië een "fatalistische" lijn gevolgd hebben, die volgens de onderzoekers heeft gezorgd voor een hoger dodental.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren