Tagtik

"Alle berichten uit misdaadtelefoons lezen kost 685 jaar"

Opmerkelijk cijfer op de pagina's van de krant De Tijd: om alle berichten te lezen die onderschept zijn bij de kraak van de misdaadtelefoons van Sky ECC, zouden speurders 685 jaar bezig zijn. Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw in een interview met de krant.

Tot nu toe werden al 440 miljoen berichten ontcijferd, maar dat aantal zal nog toenemen. De speurders staan dus voor een gigantische taak: "Met een ploeg van 40 politiemensen om al die boodschappen te lezen en te contextualiseren zou het 685 jaar duren om alles door te nemen. Elk bericht vraagt zo’n 5 à 6 minuten. Om alles in één dag te lezen, heb je een team van 11 miljoen Belgen nodig", aldus de procureur.

Door de beperkte middelen waarover de federale politie beschikt, moeten keuzes worden gemaakt. Met de actie van deze week werd gefocust op de drugstrafiek rond de haven van Antwerpen. Uit de gekraakte berichten uit de Sky ECC-telefoons zullen wellicht ook nog onderzoeken voortvloeien naar wapenhandel, witwaspraktijken of corruptie.

(Fausto by Tagtik/Source: De Tijd/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren