Tagtik

Laatbloeier Mieke Gorissen over Japanse meloenen en haar eerste Olympische Spelen

Het leven is geen sprint, maar een marathon, zegt men in de volksmond. Dat weten duursporters maar al te goed. Geduld, zelfdiscipline, trial & error, heel wat trainingsuren en een jarenlange inzet hebben vijf Belgische marathonatleten tot op de Olympische Spelen in Tokio gebracht. Of zeg liever tot in Sapporo, want de olympische marathon verhuisde uit angst voor een prangende hitte van Tokio naar deze Japanse stad op 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De dapperen onder ons die deze zomer aan de startlijn zullen staan in het Odori Park om meer dan 40 kilometer te zweten in het Belgische shirt, verdienen dan ook al ons respect. Na één grote en twee kleine rondes wacht er de vijf Belgische marathonloopsters en -lopers op 7 en 8 augustus eeuwige roem, en zullen ze één voor één voor altijd de Belgische sportgeschiedenis ingaan als 'olympiër'. We blikken met deze vijf Belgische atleten vooruit naar de mogelijk zwaarste 42 kilometer van hun leven. De volgende dame die het marathonvirus stevig te pakken heeft is Mieke Gorissen.

Haar allereerste marathon liep ze als test om te zien of ze überhaupt wel 42 kilometer aan één stuk zou kunnen lopen. In haar tweede marathon liep ze doodleuk meteen de olympische kwalificatielimiet. Drievoudig Belgisch veldloopkampioene Mieke Gorissen zal deze zomer op 38-jarige leeftijd haar debuut maken op de Olympische Spelen. Mieke, leerkracht fysica en wiskunde, is lid van atletiekclub De Demer en wordt getraind door Gilbert Simal. Deze laatbloeier begon pas in 2018 echt serieus te trainen en dat legde haar duidelijk geen windeieren. Wij spraken met deze sympathieke Limburgse voor haar afreis naar haar eerste Olympische Spelen.

Wanneer besefte je voor het eerst echt 'shit, ik ga naar de Olympische Spelen' en welke gevoelens gingen er door jouw hoofd en lijf?
Mieke Gorissen: "Ik denk dat ik het pas echt ten volle ga beseffen als ik effectief het vliegtuig op stap richting Tokio. Of misschien zal het pas echt volledig binnensijpelen als ik over de startlijn loop. Of misschien zelfs pas als ik over de finishlijn loop. Het dringt met andere woorden eigenlijk nog niet helemaal door", vertelde Gorissen voor haar afreis naar Japan.

Wanneer zijn de Olympische Spelen van Tokio voor jou geslaagd?
Mieke Gorissen: "Ik hoop dat ik België fier kan maken en dat ik er ook wat van zal kunnen genieten. Het is immers een hele ervaring, zelfs overrompelend bij momenten."

Vrees je de weersomstandigheden in Sapporo en hoe heb je je daarop voorbereid?
Mieke Gorissen: "Momenteel probeer ik me voor te bereiden op de klimatologische omstandigheden door gericht te trainen in een klimaatkamer. Maar een aanpassing zal het sowieso zijn aangezien de weersomstandigheden in België niet dezelfde zijn als in Japan."

Welke voeding/maaltijd/snack wil ja na de wedstrijd graag eten en heb je de afgelopen maanden bewust opzij geschoven?
Mieke Gorissen: "Ik eet graag gezond, dus echt het gevoel dat ik mezelf nu iets aan het ontzeggen ben tijdens de voorbereiding heb ik niet. Dus het is niet zo dat ik zit te hunkeren naar frietjes of pizza. Ik kreeg van een loopster met Japanse roots uit m'n team wel de tip om te proeven van de meloenen van Hokkaido, dus dat hoop ik zeker wel te kunnen doen."

Kan je 3 'gouden' tips geven voor iemand die binnen enkele maanden zijn allereerste marathon ooit loopt?
Mieke Gorissen: "Gouden tips durf ik met mijn beperkte ervaring niet echt geven. Ik luister naar mijn trainer, mijn dokter en mijn kinesist, en natuurlijk ook naar m'n eigen lichaam."

Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen kan je op zaterdag 7 augustus naar een knalprestatie schreeuwen op de Olympische Spelen. Het exacte tijdschema vind je hier.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Mieke Gorissen)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mieke Gorissen (@knitreadrunrepeat)

Ook dit kan u interesseren