Tagtik

Jacques Borlée over bizarre taferelen op WK atletiek: "Doping maakt de sport kapot"

In het Nederlands looptijdschrijft 'Losse Veter' blikt atletiekgoeroe Jacques Borlée terug op de knappe prestatie van zijn telgen op het WK vorige zomer in Beijing. Al werden de Brusselaars er niet beloond voor hun puike tijden ...

Kevin en Jonathan Borlée liepen afgelopen jaar beide sterke chrono's in de halve finale van het WK atletiek in Beijing. Met 44"85 en 44"74 konden ze zich op de 400m echter niet plaatsen voor de finale en dat roept vragen op ... Jonathan Borlée neemt het woord: "In de heats was ik met 44"67 zelfs nog sneller, maar ik zat niet eens bij de beste tien. Met die tijd had ik normaal gezien alle finales van de afgelopen veertien jaar gehaald, op één na dan. En nu lagen we er dus in de halve finale uit." De prestaties op het WK op de baanronde doen inderdaad enorm de wenkbrauwen fronsen, de finale werd zelfs een van de snelste races ooit op de 400m, met maar liefst 3 atleten onder de 44 seconden!

Vader en coach Jacques Borlée staaft de twijfel over de cleanheid van de atleten in die bewuste WK-finale met toch wel opmerkelijke statistieken: "Van de 24 halve finalisten kwamen er 13 uit de Cariben. Als je in de VS bent, zeggen ze dat je daar moet zijn voor doping. Ik zeg niet dat ze daar allemaal verboden middelen gebruiken en het gebeurt ook niet allemaal daar. Maar wat wil je dat ik zeg? Ik zie atleten die sterk zijn vooruit gegaan." Enkele maanden voor de Olympische Spelen besluit Jacques Borlée het interview met de volgende wijze woorden: "Doping maakt de sport kapot. Het is de domheid van de mensen in Europa en de VS, maar ook in landen als Kenia en Rusland. Of Beijing demotiverend was? We vergeten het gewoon." De sympathieke coach wenst zich liever op zijn eigen atleten te focussen i.p.v. te veel naar anderen te kijken. Met nog een goede 80 dagen tot Rio, lijkt dit inderdaad een verstandige ingesteldheid. (SKWADRA by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren