Tagtik

Drievoudig olympiër Roman Kejžar blikt terug op zijn olympische marathonavonturen

Roman Kejžar nam als atleet voor Slovenië driemaal deel aan de Olympische Spelen. Deze sympathieke hardloper heeft nog steeds het nationaal record op de halve en hele marathon op zijn naam staan. Hij was er als atleet bij op de Spelen in Sydney, Athene en Peking. Kejžar beëindigde zijn rijkgevulde carrière vervolgens en begeleidt sindsdien atleten met een visuele beperking richting internationale wedstrijden en zelfs de Paralympische Spelen. Zo was hij als coach aanwezig in Londen en op de afgelopen Spelen in Rio de Janeiro. Wij spraken uitgebreid met deze marathonexpert uit Slovenië.

Kan je de bijzondere sfeer op de Olympische Spelen beschrijven?
Roman Kejžar: "De Olympische Spelen vinden slechts om de vier jaar plaats, bijgevolg is de inzet er nog hoger en zijn de verwachtingen van atleten nog groter. In het olympisch dorp hangt zeker een unieke sfeer. Atleten uit verschillende sporten komen er samen en ontmoeten er elkaar. Daar loop je bijvoorbeeld heel wat beroemdheden tegen het lijf, die je niet op de andere atletiekcompetities tegenkomt. Het olympisch dorp is eigenlijk als één grote familie. Er zijn kantines en restaurants die 24 uur per dag open zijn en eten van over de hele wereld aanbieden. Daarnaast zijn er verzamelplaatsen, zwembaden, bussen die de hele tijd door het dorp rijden… Met je accreditatie kan je daar in het olympisch dorp van gebruik maken. Het dorp is omheind en streng beveiligd, dus toegang is alleen mogelijk met accreditatie. Het is ook mogelijk om wedstrijden van andere sportdisciplines te bekijken. Dit alles zorgt ervoor dat Olympische Spelen een heel uniek moment in het leven van een atleet zijn. Daarnaast draait het natuurlijk ook om het resultaat. Iedereen wil deelnemen, maar uiteraard ook zo goed mogelijk presteren op de Olympische Spelen."

Je hebt drie keer deelgenomen aan de Olympische Marathon. Welke deelname herinner je je het best en waarom?
Roman Kejžar: "Dat is een moeilijke keuze. M'n eerste olympische marathon in Sydney 2000 was zeker speciaal omdat ik erop gebrand was om goed te presteren. Ook mijn tweede Spelen in Athene waren bijzonder omdat de start in de Griekse stad 'Marathon' gegeven werd en de aankomst van de marathon plaatsvond op de atletiekpiste van het legendarische stadion Panathinaiko, waar de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 plaatsvonden."

Welke olympische marathon verliep voor jou het moeilijkst en waarom?
Roman Kejžar: "Al mijn drie olympische marathons waren eigenlijk zwaar omdat de weersomstandigheden slecht waren: hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. De zwaarste was de marathon in Sydney. Op dat moment stond ik erg hoog gerangschikt met m'n persoonlijke besttijd in het deelnemersveld. Ik begon dan ook in de eerste groep en streefde ernaar om in de top-15 van de wereld te eindigen. De lange reis naar een ander continent, de weersomstandigheden en wind tijdens de race beïnvloedden echter m'n energieverbruik enorm. In het eerste wedstrijddeel heb ik dan ook te veel energie verbruikt. De wind kwam nog meer opzetten en na 20 kilometer kreeg ik het al moeilijk. Wat volgde was dan ook een absolute martelgang tot de finish. In Athene was het maar liefst 36 graden bij de start, en ook in Peking was een verschroeiende hitte en hoge vochtigheid."

Verschilt een Olympische marathon veel van een gewone marathonrace?
Roman Kejžar: "Ja eigenlijk wel. De olympische marathon is heel bijzonder aangezien de beste marathonlopers uit meer dan 100 landen zich in één en dezelfde race met elkaar willen meten. Je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van het unieke kransje topatleten dat zich kon kwalificeren voor die olympische marathon. Het verschil met een gewone marathonrace ligt hem in het feit dat er bij de Olympische spelen meer nadruk wordt gelegd op de positie dan de eindtijd. Het gaat er niet alleen om de perfecte wedstrijdomstandigheden en het parcours zelf, maar meer om je rangschikking. Op een echt zwaar parcours en in moeilijke omstandigheden zal de beste atleet sowieso winnen. De gebruikelijke marathonraces vinden plaats wanneer de temperaturen ideaal zijn, de organisatoren kiezen tevens voor snelle en rechte straten, ook de start is in de vroege uurtjes. Dit alles om de meest ideale omstandigheden voor een marathonrace te creëren. Dat is niet het geval op de Olympische Spelen. "

Zal je naar Olympische marathon in Sapporo kijken op tv? Wat verwacht je van de race?
Roman Kejžar: "Ja, ik ga zeker naar de olympische marathon kijken. Ik verwacht een spannende en interessante strijd om de medailles. Aangezien er ditmaal geen atleet van mij aanwezig is, heb ik me niet verdiept in de omstandigheden en het parcours, daarom kan ik daar niet echt iets over zeggen. De uiteindelijke tijd zal zeker afhangen van de weersomstandigheden, het parcours, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Normaal zijn de Keniaanse en Ethiopische hardlopers favoriet, maar er gebeuren toch altijd verrassingen op de Olympische Spelen. En net die verrassingen geven een bijzondere charme aan de olympische marathon."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Roman Kejžar)

Ook dit kan u interesseren