Tagtik

Dieter Kersten: "Het wordt een wedstrijd tegen jezelf en niet zozeer tegen de anderen"

Het leven is geen sprint, maar een marathon, zegt men in de volksmond. Dat weten duursporters maar al te goed. Geduld, zelfdiscipline, trial & error, heel wat trainingsuren en een jarenlange inzet hebben vijf Belgische marathonatleten tot op de Olympische Spelen in Tokio gebracht. Of zeg liever tot in Sapporo, want de olympische marathon verhuisde uit angst voor een prangende hitte van Tokio naar deze Japanse stad op 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De dapperen onder ons die deze zomer aan de startlijn zullen staan in het Odori Park om meer dan 40 kilometer te zweten in het Belgische shirt, verdienen dan ook al ons respect. Na één grote en twee kleine rondes wacht er de vijf Belgische marathonloopsters en -lopers op 7 en 8 augustus eeuwige roem, en zullen ze één voor één voor altijd de Belgische sportgeschiedenis ingaan als 'olympiër'. We blikken met deze vijf Belgische atleten vooruit naar de mogelijk zwaarste 42 kilometer van hun leven. De volgende die het marathonvirus stevig te pakken heeft is Dieter Kersten.

Limburger Dieter Kersten liet de atletiekwereld op zijn grondvesten daveren door in zijn debuutmarathon in Enschede meteen met veel grinta naar een knaltijd van 2:10.22 te lopen. Deze toptijd leverde hem een selectie voor de Olympische Spelen van Tokio op. De diepe focus waarmee Kersten zijn wedstrijden afhaspelt maakt indruk op elke concurrent. Dat deze 24-jarige atleet van Atletiekclub De Demer die getraind wordt door coach Tim Moriau een enorm potentieel heeft op de marathon, is dan ook voor iedereen duidelijk. Wij spraken met toptalent Dieter Kersten aan de vooravond van zijn allereerste Olympische Spelen.

Wanneer besefte je voor het eerst echt 'shit, ik ga naar de Olympische Spelen' en welke gevoelens gingen er door jouw hoofd en lijf?
Dieter Kersten: "De eerste keer toen ik het besefte was meteen na de aankomst op de NN Mission Marathon op 18 april 2021 in Enschede. Die vreugdeuitbarsting na het overschrijden van de meet na maanden hard te trainen, alles er voor te doen, bijzonder veel opofferingen te doen, was ongelofelijk. Toen ik m'n eindtijd op het scherm zag, werd ik even helemaal gek. Dan gaat er zoveel door je heen. Je bent even helemaal van de wereld, het is alsof je even op een andere planeet vertoeft. Enkele minuten na deze euforie begint het pas echt door te dringen en begin je alles wat rustiger en rationeler te aanschouwen. Het blijft fantastisch natuurlijk."

Wanneer zijn de Olympische Spelen van Tokio voor jou geslaagd?
Dieter Kersten: "Het eerste doel is uitlopen want de omstandigheden gaan zeer zwaar zijn, ook al is het in Sapporo waar het weer misschien iets gunstiger zal zijn dan in Tokio. Het gaat een wedstrijd tegen jezelf zijn en niet zozeer tegen de anderen. Ik ga dus zeker al tevreden zijn als ik de wedstrijd uitloop. Het is moeilijk om daar nu een eindtijd op te plakken. Ik hoop gewoon een heel progressieve race te lopen en zeker niet te hard van stapel te lopen in het begin en zo op het einde hopelijk nog heel wat atleten in te halen die eigenlijk te snel zijn gestart. Dat wordt een beetje mijn wedstrijdplan. Eens je te diep gaat in zo'n omstandigheden is het immers meteen voorbij."

Vrees je de weersomstandigheden in Sapporo en hoe heb je je daarop voorbereid?
Dieter Kersten: "Ik vrees er wel een beetje voor want ik kan niet super goed tegen de warmte en tegen de vochtigheid. Ik heb me er wel op voorbereid. Ik ben twee weken in de klimaatkamer gaan testen in Gent. Dat was trouwens bijzonder pittig. Ook op trainingkamp in het Zwitserse Sankt-Moritz deed ik om de dag een rustige duurloop met heel veel kleren aan, en na de training pakte ik ook nog een halfuur een warm bad om zo de lichaamstemperatuur langer hoger te houden zodat je toch aan dat anderhalfuur komt. Ook een ijsvest komt aan bod in onze voorbereiding. We zijn dus zeker en vast bezig met de weersomstandigheden van Sapporo. Het is immers heel belangrijk om daar zowel fysiek als mentaal op voorbereid te zijn."

Wat na de Olympische Spelen?
Dieter Kersten: "Dan ga ik toch wel even een moment van rust inbouwen. Ik zal immers dan twee marathons op een relatief korte termijn hebben gelopen. Ik begin in september met m'n opleiding bij Defensie. Dus ik zal een drietal weken hebben na de Spelen om toch even wat te rusten en op vakantie te gaan met m'n vriendin. We hebben elkaar immers de afgelopen weken en maanden wat minder kunnen zien door de intensieve voorbereiding op de Spelen. Na m'n opleiding start ik dan m'n voorbereiding op m'n grote doel van 2022: het EK in München."

Welke voeding/maaltijd/snack wil ja na de wedstrijd graag eten en heb je de afgelopen maanden bewust opzij geschoven?
Dieter Kersten: "Ik let wel op m'n eten om ervoor te zorgen dat ik scherp genoeg sta voor de marathon. Zoals velen eet ik na de marathon graag frietjes en hamburgers. McDonald's staat dus zeker hoog op m'n to-do list. Koekjes probeer ik zeker veel minder te eten in m'n voorbereiding. Maar ik ben eigenlijk wel een zoetebek dus na de marathon zullen de pot Nutella en donuts wel eens op het menu staan aangezien ik dit tijdens m'n marathon opzij geschoven heb. Dan mag dat ook wel hé, dat moet je jezelf gunnen want anders hou je dat toch niet vol. Daar kijk ik dus ook wel naar uit, maar eerst nog volledige focus op de Spelen!"

Kan je 3 'gouden' tips geven voor iemand die binnen enkele maanden zijn allereerste marathon ooit loopt?
Dieter Kersten: "Ten eerste zou ik adviseren om al eens op training te oefenen met je dranken en gels die je tijdens de wedstrijd wil gaan gebruiken. Ook al zijn de omstandigheden op training nog iets anders aangezien je tijdens een wedstrijd nog net ietsje dieper gaat, toch is het nuttig om je lichaam en maag te laten wennen aan de vloeistof en gels. Je zal zo alles makkelijker kunnen verteren tijdens je marathon. Ten tweede raad ik aan om zeker niet te veel te willen doen. Ik heb natuurlijk wel veel getraind, maar m'n aantal trainingskilometers lag ook niet super hoog. Overdrijf dus zeker niet tijdens je voorbereiding, maar bouw af en toe wel nog een kwaliteitstraining in. Dat vergeten misschien wel veel mensen want het gaat niet enkel louter om het aantal trainingskilometers. Ten slotte raad ik aan om je wedstrijd verstandig aan te pakken. Start niet te snel, hou jezelf uit het gedrum, let goed op bij de bevoorrading. Blaas jezelf niet op tijdens de eerste 20-25 kilometers. Dan mag je immers nog niet echt het gevoel hebben dat je echt bent aan het afzien. Overschat jezelf dus zeker niet. Dat is misschien wel iets waar veel mensen zich aan mispakken. En heb vertrouwen in jezelf. Als je zonder vertrouwen je marathon start, dan lukt het sowieso niet."

Dieter Kersten en de andere Belgische mannen kan je op zondag 8 augustus naar een knalprestatie schreeuwen op de Olympische Spelen. Het exacte tijdschema vind je hier.

(Skwadra by Tagtik/Picture: NN Running Team)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dieter Kersten (@dieterkersten)

Ook dit kan u interesseren