Tagtik

Moet Macron gestolen Afrikaanse kunst teruggeven?

De Franse president Emmanuel Macron vroeg raad aan een adviescommissie van experts omtrent de kunst die Frankrijk in het verleden stal in vroegere kolonies.

Macron opperde al lange tijd het idee om Afrikaanse cultuurstukken terug te geven. "Het kan niet zo zijn dat een groot deel van het culturele erfgoed van meerdere Afrikaanse landen in Frankrijk ligt. Daar zijn historische verklaringen voor, maar geen valide rechtvaardiging", redeneert de Franse president.

De adviescommissie publiceerde vandaag haar rapport en geeft de Franse president gelijk. De meeste objecten werden geroofd tijdens koloniale oorlogen. Eveneens werden sommige stukken gekocht voor een fractie van de eigenlijke waarde. Macron voelt zich verantwoordelijk en wil de geroofde Afrikaanse kunst teruggeven.

90 procent van het Afrikaanse erfgoed is momenteel buiten het continent te vinden. Het gaat dan om maskers, beeldhouwwerken, sieraden en andere objecten. Ongeveer de helft van de 90.000 objecten uit Afrika die Frankrijk tussen 1885 en 1960 in handen kreeg, zou in aanmerking komen voor repatriëring. Dat schrijven de onderzoekers de Senegalese econoom Felwine Sarr en de Franse historica Bénédicte Savoy.

Om deze kunstschatten terug te kunnen geven aan de Afrikaanse landen, moet de Franse wet aangepast worden. Momenteel is het immers nog verboden om staatseigendom over te dragen.

Volgend jaar al zullen de eerste kunstschatten worden teruggegeven. Het gaat dan om tronen, beelden en poorten die in 1892 werden geroofd tijdens de plundering van het koninklijk paleis van Benin.

(Skwadra by Tagtik/Source: Le Monde/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren