Tagtik

Minister De Block straft voetbalwereld

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft besloten om de sociale voordelen van voetbalclubs en -spelers aan te pakken. De Block zegt dat de clubs en spelers haar waarschuwing niet au serieux hebben genomen, en nu dan maar op de blaren moeten zitten. "Ik vroeg een signaal na 'Propere Handen', maar heb het niet gekregen", stelt De Block bij Het Nieuwsblad. "Ik heb de indruk dat de voetbalwereld vooral bezig is zijn eigen zaken te regelen en niet de beloofde hervorming", bevestigt ze bij VRT NWS.

De Pro League beloofde tegen 17 december met een grondig hervormingsvoorstel te komen, maar dat lijkt een onmogelijke opdracht te worden. "Het blijft voorlopig erg stil rond die hervorming. De Pro League lijkt duidelijk niet de koe bij de horens te pakken. Integendeel. Wat ik de voorbije week gezien heb, gaat de verkeerde richting uit", reageert De Block bij VRT NWS.

Bijgevolg wil De Block dan maar zelf de sociale voordelen van voetbalclubs en -spelers aanpakken. De Block wil de sociale zekerheidsbijdragen afbouwen en afschaffen en wil met haar plan vooral de duurbetaalde voetballers treffen.

Op dit moment zijn die sociale lasten echter nog geplafonneerd. Ze worden berekend op een bruto maandloon van 2.281 euro, ongeacht het bedrag dat de sporter verdient. Deze regel werd ind jaren '70 ingevoerd. Tegenwoordig liggen de lonen die voetballers krijgen echter vele malen hoger. Een afschaffing van deze regel zou ervoor kunnen zorgen dat onze Belgische voetbalcompetitie veel minder aantrekkelijk wordt omdat talentvolle spelers in het buitenland veel meer zouden kunnen gaan verdienen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS - Het Nieuwsblad - De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren