Tagtik

"Cliquetsysteem moet afgeschaft worden"

De stijgende dieselprijzen moeten een halt worden toegeroepen. Dat zei Meryame Kitir (sp.a) vandaag in De Zevende Dag. Ze wil dit doen door het cliquetsysteem, waardoor de overheid prijsdalingen van diesel afremt door dan de accijnzen te verhogen, af te schaffen.
 
Naar aanleiding van het protest van de 'gele hesjes' die op straat komen tegen de hoge dieselprijzen komt er in ons land een debat op gang. In De zevende dag werd de vraag gesteld wat de regering aan die hoge prijzen kan doen. Volgens Meryame Kitir moet het cliquetsysteem verdwijnen. De prijsdalingen zullen dan automatisch minder afgeremd worden dan nu het geval is.

Fractieleider van de CD&V, Servais Verherstraeten, is geen voorstander van de afschaffing van het systeem. Hij wil de meeropbrengst van het cliquetsysteem beter herverdelen. “Volgens de huidige begrotingscijfers levert dat 90 miljoen euro op. Laat ons een deel van dat geld gebruiken voor doelgerichte fiscale maatregelen voor lage inkomens of om de welvaartsenveloppe te doen stijgen.”, klinkt het bij Verherstraeten. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren