Tagtik

Brusselse regering reageert woest op beslissing De Lijn

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet te spreken over de beslissing van vervoersmaatschappij De Lijn om door de blijvende onveiligheid en overlast in het Brusselse Noordstation, de bushalte te verplaatsen naar het Rogierplein. "De Lijn kan niet zomaar beslissen om wijzigingen aan haar lijnen aan te brengen zonder voorafgaandelijk akkoord van het Brussels gewest. Wij zullen De Lijn dan ook convoceren", reageert Vervoort zichtbaar geïrriteerd tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement.

Vervoort schuift de verantwoordelijkheid voor de onveiligheid en overlast door. "Het Brussels Gewest is bereid begeleidende maatregelen te nemen, maar zij heeft geen bevoegdheid op het vlak van migratie of openbare orde." Vervoort kan de uitspraken van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dan ook allerminst appreciëren: "De eenzijdige beslissing van De Lijn is in strijd met het samenwerkingsakkoord van 1991. Ik dacht dat verantwoordelijkheidszin, overleg en het belang van de klanten voorop dienden te staan. Dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn voor de Vlaamse minister van Mobiliteit die de openbare vervoersmaatschappij De Lijn in zijn waanzin meesleurt."

De Lijn verhuist vanaf maandag

Vervoersmaatschappij De Lijn voert de daad bij het woord en zal haar bushalte aan treinstation Brussel-Noord vanaf maandag verhuizen door de aanhoudende onveiligheid in het Noordstation. Transmigranten zorgen er immers al maandenlang voor overlast. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slaagde er niet in de veiligheid terug te laten keren, waardoor De Lijn geen andere uitweg meer ziet dan de criminaliteit en overlast te ontvluchten.

Overlast transmigranten

Heel wat transmigranten hebben immers door de koude in het Maximiliaanpark, hun toevlucht gezocht tot de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation. Daar zijn acht perrons waar bussen van De Lijn stoppen. "Dat zorgt al even voor problemen: het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten", stelde minister Ben Weyts in Het Laatste Nieuws.

Vanaf maandag verhuist de vertrekhalte naar het vlakbij gelegen Rogierplein "in het belang van de reizigers en medewerkers", klinkt het bij De Lijn. Ook de Lijnwinkel op de ondergrondse verdieping van het station sluit tijdelijk de deuren. Als alternatief versterkt De Lijn haar loketten in Aalst, Leuven en de stelplaatsen van Dilbeek en Grimbergen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS - De Morgen - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren